Ako sa schladiť aj vďaka potravinám
Ktoré potraviny nás v lete ochladia a ktoré naopak rozhorúčia? Najmä východná medicína rozdeľuje potraviny na tie, ktoré vytvárajú v tele teplo či naopak chlad. A je to tak, správny výber potravín nám môže pomôcť cítiť sa sviežejšie a mať viac energie aj v horúčavách.
19.07.2023
Horúce počasie je pre telo záťaž, preto by sme ho mohli pre náš lepší pocit jedlom osviežiť a „neprekúriť“.
Štúdia, ktorá sa zaoberala „chladnými“ a „hrejivými“ potravinami, identifikovala, že chladivý účinok na telo majú potraviny s dostatkom kyseliny listovej a vitamínmi skupiny B, najmä B12 a B6 a potraviny s dostatkom vody, vlákniny či horčíka.
Naopak bielkoviny, tuky a sacharidy, ktoré sú v potravinách nositeľom kalórií, ale aj železo, zinok či selén mali na telo „hrejivý“ účinok.
Z čoho si vyskladať „chladivý“ jedálniček?
Ako by teda mala vyzerať naša strava počas horúcich dní? Čo zapojiť do jedálnička a čo naopak vynechať?
ÁNO
-
Jedzte potraviny, ktoré majú menej kalórií, pretože uvoľňovaním energie z jedla vzniká teplo. Pre schladenie sú preto vhodné potraviny, ktoré majú veľký objem a málo kalórií. Sem patrí zelenina a ovocie, chudé mäso či nízkotučné kyslomliečne výrobky.
-
Jedzte menšie porcie. Aj veľká porcia nízkokalorického jedla môže mať veľa energie a vo finále nás rozhorúčiť, preto sa v lete neprejedajte, ale zvoľte menšie porcie viackrát za deň.
-
Jedzte potraviny s veľkým obsahom vody. Je to najmä zelenina a ovocie – uhorky, paradajky či melóny.
-
Ovocie namiesto sladkostí. Obsahuje veľa vody a žiaden tuk (nehovoríme o avokáde či olivách). Vyberajte si menej sladké druhy, bobuľové ovocie, kiwi či citrusy, ktoré majú chladivý efekt.
-
Jedzte chudé mäso a mliečne výrobky. Obsahujú vitamíny skupiny B a sú zdrojom bielkovín.
-
Jedzte potraviny s obsahom kyseliny listovej. Je to najmä zelená listová zelenina, ružičkový kel, orechy, hrášok, ale aj pečienka, cestoviny, ryža či iné obilniny.
-
Pite veľa vody a minerálky, najmä s obsahom horčíka. Hydratácia je dôležitá a v lete to platí dvojnásobne. Paradoxne, voda sa zadržiava pri nedostatočnom pitnom režime. V lete sa viac potíme, preto strácame z tela aj viac minerálnych látok. Tie môžeme dopĺňať minerálkami, ideálne do 0,75 dcl denne.
-
Vymeňte kávu za zelený čaj. Káva patrí do skupiny „hrejivých“ potravín, zatiaľ čo zelený čaj je „chladivý“. Výhodou čajov v lete je to, že aj keď nie sú celkom studené, nevadí to. Na rozdiel od teplej vody či minerálky.
-
Používajte mätu. Do nápojov aj do šalátov. Mentol má chladivé účinky.
NIE
-
Vyhnite sa mastným a vyprážaným jedlám. Ani do šalátov nepoužívajte príliš veľa oleja. Tuk trávenie spomaľuje a zaťažuje.
-
Neprejedajte sa. Veľa kalórií spôsobuje uvoľnenie veľkého množstva energie, ktorá nás poriadne zohreje. A to práve nechceme.
-
Používajte menej štipľavého korenia. Čili, cesnak, čierne korenie, zázvor, ale aj škorica podporujú v tele tvorbu tepla.
-
Pite menej alkoholu. Dehydruje a vytvára v tele teplo, najmä ten viac percentný.
-
Menej soľte. Soľ zadržiava v tele vodu, čo nie je príjemné.
Mediteránska strava môže byť
V Stredomorí na juhu Európy sú na horúce počasie zvyknutí. Preto je aj pôvodná mediteránska strava postavená tak, aby telo dobre živila, no nezaťažovala a neprehrievala.
Hlavnú rolu tu zohráva zelenina, ovocie, celozrnné výrobky, kvalitné oleje namiesto živočíšnych tukov, orechy a semená. To dopĺňajú mliečne výrobky, vajcia, biele mäso a ryby. Červené mäso a cukor sú ponechané na špeciálne príležitosti a jedia sa málo. Pitný režim tvorí najmä voda a občas deci červeného vína.
Potraviny s chladivým efektom:
-
Kiwi
-
Grep
-
Melóny
-
Jahody
-
Reďkovky
-
Zelený čaj
-
Uhorky
-
Paradajky
-
Baklažán
-
Vajcia
-
Tofu
-
Mlieko
-
Morské plody
Potraviny s hrejivým efektom:
-
Alkohol
-
Zázvor
-
Škorica
-
Čierne korenie a čili
-
Cukor
-
Tekvica
-
Kuracie mäso
-
Cesnak
-
Káva
-
Pistácie
-
Pór
-
Pažítka
Pozrite si aj naše video:
O odborníkovi
PharmDr. Katarína Skybová jr.