Recepty bez cukru: Sladké Vianoce aj pre diabetikov
Čo upiecť na sviatky? Táto otázka má osobitnú vážnosť u diabetikov, ktorí na sviatočnom stole radi privítajú napečené voňavé koláčiky. Veď Vianoce sú len raz v roku. Ale čo napiecť, aby diabetici uspokojili svoje chuťové poháriky a zároveň mali dobrú glykémiu? Pozreli sme sa na to za vás a vybrali recepty, ktoré sú nielen chutné, ale nespôsobia problémy s glykémiou.
13.12.2023
Medvedie labky
K vianočným sviatkom neodmysliteľne patria Medvedie labky. Asi pre mnohých sa toto chutné vianočné pečivo spája s detstvom. Už samotný názov evokuje zasneženú zimnú prírodu a v nej stopy medveďa. No nedajte sa pomýliť, je len na vás, aké formičky použijete, môžu to byť pokojne zvončeky, rožteky alebo štvorlístky pre šťastie. Zapojte do pečenia deti a urobte si z povinnosti milú udalosť, na ktorú budete spomínať aj počas nasledujúceho roka.
Ingrediencie
-
250 g celozrnnej hladkej múky
-
50 g stévie v prášku (podľa chuti)
-
180 g masla
-
100 g mletých vlašských orechov
-
1 kypriaci prášok do pečiva
-
1 ČL škorice
-
1 vajce
-
rumová aróma (podľa chuti)
-
Všetky suroviny zmiešame a rukou vymiesime nelepivé cesto.
-
Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme odležať v chlade aspoň polhodinu.
-
Formičky naplníme cestom do 3/4 formičky. Cesto vo formičke počas pečenia narastie.
-
Rúru vyhrejeme na 180 °C.
-
Formičky poukladáme na plech (cestom hore) a pečieme 20 minút. Pri pečení sledujeme ich farbu. Ak sú labky zlatisté, môžeme ich vybrať.
-
Po upečení labky opatrne vyberieme z formičiek a necháme vychladnúť.
Náš tip: Na dno formičiek môžete nasypať konopné semienka, a až potom ich naplniť cestom. Vznikne vám netradičné vianočné pečivo s orieškovo-sladkastou chuťou, ktorú dodajú práve konopné semienka. Tie obsahujú kompletné bielkoviny, a preto sú obzvlášť vhodné pre vegetariánov a vegánov. Navyše, sú výbornou potravinou pre posilnenie imunity a doplnenie vitamínov či minerálov.
(Ne)tradičné medovníky
Voňavé medovníky nemôžu na sviatočnom stole chýbať. Vyskúšajte našu dia verziu, určite si ju zamilujete. Buďte ale obozretní, pri vianočnom maškrtení si treba dať pozor nielen na kvalitné a vhodné suroviny, ale aj na množstvo, ktoré skonzumujeme. Vianoce sú síce sviatky hojnosti, ale pri všetkom platí (a pre diabetikov obzvlášť) všetko s mierou.
Ingrediencie
-
150 g pšeničnej celozrnnej múky
-
250 g špaldovej múky
-
1 PL perníkového korenia
-
1 ČL škorice
-
1 ČL sódy bikarbóny
-
2 vajcia
-
35 g bravčovej masti (alebo masla)
-
10 g cukru zero
-
50 g medu
-
1 vajce na potretie
-
vlašské orechy na ozdobenie
-
Všetky suché ingrediencie spolu premiešame.
-
Pridáme vajíčka a med. Premiešame.
-
Vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a necháme odležať v chladničke aspoň hodinu.
-
Rúru vyhrejeme na 160 °C.
-
Cesto vyvaľkáme na hrúbku 8 mm a vykrojené medovníky ukladáme na vymastený alebo papierom na pečenie vystlaný plech.
-
Medovníky potrieme rozšľahaným vajíčkom a ozdobíme orechmi.
-
Medovníky pečieme asi 5 minút.
VšZP benefit
Všeobecná zdravotná poisťovňa prináša svojim poistencom „Tanier diabetika“. Ide o pomôcku, ktorá pomáha pacientom pri optimálnom zostavení jedálnička čím zvyšuje komfort a kvalitu ich liečby.
„Vanilkové“ rožteky
Nič neprevonia váš domov viac ako vanilkové rožteky. Sú malé, akurát tak do ruky, hodia sa ku káve či horúcemu čaju a sú vynikajúce. Navyše, v našej dia verzii neobsahujú ani gram cukru.
Ingrediencie
-
70 g masla
-
35 g práškovej stévie
-
35 g mletých orechov
-
90 g mandľovej múky
-
Všetky suroviny zmiešame a vypracujeme cesto.
-
Z cesta šúľame malé valčeky, z ktorých vytvarujeme rožteky.
-
Rúru vyhrejeme na 180 °C.
-
Rožteky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme, kým nezružovejú.
Dobrú chuť!