Zahrejte sa správnym výberom potravín
Vedeli ste, že niektoré potraviny nás zahrejú viac ako iné? Ak je vám teda stále zima, je dobré, pozrieť sa aj na zloženie vášho jedálnička.
08.11.2023
Rozdelenie potravín na hrejivé či chladivé často používa napríklad čínska medicína či ayurvéda. Vedci skúmali, či je za označením potravín za hrejivé a chladivé aj niečo viac a zistili, že áno.
Vplyv na to, či potraviny vytvárajú v našom tele chlad alebo teplo má najmä obsah živín – sacharidov, bielkovín a tuku, ale aj výskyt konkrétnych vitamínov, či minerálnych látok.
Aké potraviny tvoria teplo?
Potraviny, ktoré na trávenie potrebujú viac času, vytvárajú aj viac tepla.
Sú to potraviny, ktoré obsahujú aj viac kalórií a vlákninu, ako napríklad husté strukovinové či zeleninové prívarky s vajcom či s mäsom, husté polievky, mäsové jedlá, či rizotá, ideálne s použitím celozrnnej ryže, ktorá obsahuje viac vlákniny a trávi sa dlhšie.
Pre vyváženosť by nemala chýbať v „zimnom“ menu zelenina. Ideálna je koreňová zelenina ako mrkva, petržlen, zeler, ale aj zemiaky či batáty. Dá sa z nich vyčarovať množstvo chutných jedál od polievok, po zapekanú či pečenú zeleninu až po všetky možné prívarky. Pokojne použite mrazenú zeleninu, je rýchlo hotová a mrazenie konzervuje aj obsah vitamínov v nej.
Zelenina a ovocie v studenej sezóne
Medzi zimnú zeleninu patrí kapusta, cesnak, cibuľa, kel, mrkva, pór, rukola, uhorka, tekvica, paprika, zeler, zemiaky, batáty, medzi sezónne ovocie zase jablko, hruška či hrozno.
Potraviny s hrejivým efektom:
-
Zázvor
-
Škorica
-
Čierne korenie a čili
-
Cukor
-
Tekvica
-
Kuracie mäso
-
Červené mäso
-
Cesnak
-
Káva
-
Pistácie
-
Pór
-
Pažítka
-
Orechy
Látky, ktoré pôsobia hrejivo
Vedci zistili, že tvorbu tepla podporujú aj konkrétne vitamíny či minerálne látky. Ide napríklad o vitamíny A, C a E, B6, fosfor, vápnik, zinok či mangán. Hrejivo pôsobia sacharidy, bielkoviny aj tuk, ktoré sú nositeľom energie.
Vitamín A nájdeme práve v oranžovej zelenine, C vitamín v paprike a kapuste, E vitamín a zinok v mäse a semiačkach, vápnik v mliečnych výrobkoch, listovej zelenine, tekvici či v mandliach.
Korenie a jeho hrejivý účinok
Hrejivo pôsobia aj mnohé korenia, od škorice, zázvoru, kari, čierne korenie, cez čili, papriku až po razcu. Ideálne je použiť ich tak, aby sme sa veľmi nespotili. Potením sa telo chladí a mohli by sme dosiahnuť opačný efekt.
Korenia sú skvelým doplnkom zdravej kuchyne. Obsahujú množstvo bioaktívnych látok, ktoré pôsobia protizápalovo či antioxidačne. Môžete ich používať celoročne, no predsa len má aj sezónnosť svoju romantiku a čaro.
TIP: Vsaďte na sezónnosť. Príroda je múdra a nie náhodou nám dáva svoje dary v danom čase. V sezónnych potravinách nájdeme látky, ktoré naše telo potrebuje. A zároveň, v čerstvých sezónnych potravinách je zachovaných najviac vitamínov.
Pozrite si aj naše video:
O odborníkovi