Naše zdravie tvoria baktérie
Viete o tom, že v našom tele žije asi 10-krát viac baktérií, ako je buniek nášho vlastného tela? Sci-fi, však? A práve to, aké baktérie v našom tele žijú a aké majú na svoj život podmienky, výrazne ovplyvňuje aj naše celkové zdravie. Ako sa o ne teda starať čo najlepšie?
22.11.2023
O prospešných probiotických baktériách a o ich vplyve na naše zdravie sa hovorí stále viac. Ukazuje sa, že stav osídlenia našich čriev baktériami súvisí s množstvom ochorení. Za ideálnych podmienok sú probiotické (prospešné) a patogénne (škodlivé) črevné baktérie v rovnováhe.
No pokiaľ sa táto rovnováha poruší, vznikajú na úrovni čreva zápalové procesy, ktoré prispievajú k rozvoju autoimunitných ochorení, kardiovaskulárnych či neurodegeneratívnych ochorení aj rakovine. Súvisia dokonca s psychických zdravím, s plodnosťou či s priberaním na váhe.
Ako na zdravé črevá?
Ak chceme mať v črevách zdravé baktérie, môžeme ich prijímať v strave a následne ich dobre živiť. Množstvo prospešných baktérií sa nachádza v kyslomliečnych probiotických jogurtoch či v kvasenej zelenine.
Fermentované potraviny obsahujú viac ako 1 milión živých baktérií v jednom grame. A keď ich už do tela dostaneme, treba ich dobre živiť, ideálne vlákninou. Poďme sa pozrieť ako na to.
Potraviny plné probiotík a ich účinky na zdravie
Kyslá kapusta – okrem baktérií obsahuje aj vitamín C a má vysoký obsah vlákniny. Obsahuje aj látku glukozinolát, ktorý sa zaraďuje medzi protirakovinové fytochemikálie.
Jogurt, kefír, zakysanka, acidko - zlepšujú črevné zdravie a slizničnú imunitu v čreve, prispievajú ku kontrole hladiny cukru a cholesterolu v krvi.
Kimchi kvasená zelenina – výskumy ukázali, že denné jedenie kimchi je účinné v prevencií cukrovky, pretože zlepšuje citlivosť buniek na inzulín.
Miso – pasta z fermentovaných bôbov je účinná v prevencii osteoporózy, obsahuje vápnik, vitamín K a izoflavóny, ktorým sa pripisuje aj preventívny účinok pri nádoroch prsníka, pečene a hrubého čreva.
Kombucha - obsahuje okrem probiotík aj vitamíny B (B1, B6, B12) a C a antioxidanty.
Probiotické jedlá na každý deň
Ako jednoducho pridať tieto jedlá do každodenného jedálnička?
Na raňajky si pripravte fermentovanú ovsenú kašu (zmiešaním vločiek s kefírom a odstátím cez noc) alebo si dajte kváskový chlebík s bryndzovou nátierkou a zeleninou. K obedu si pridajte misku kvasenej zeleniny. Doma si pestujte hubu kombuchu a robte si z nej chutný kefír a skúste aj miso pastu do jedál či polievok.
Čo robiť, aby by sa mali baktérie dobre?
-
Jesť vlákninu - črevným baktériám sa darí dobre len vtedy, ak im to vaše črevné prostredie umožní. Na to slúžia prebiotiká – strava bohatá na vlákninu. Denne by sme jej mali zjesť asi 30 gramov. Vlákninu nájdeme v strukovinách, v celozrnných prílohách a chlebe, v zemiakoch, zelenine, ovocí, semiačkach a orechoch. Medzi výborné dobré zdroje prebiotík patrí aj cesnak, banány, cibuľa, špargľa a morské riasy.
-
Dopriať si polyfenoly - naše baktérie majú rady aj kvalitnú kávu či polyfenoly z červeného vína a čaju. Dokážu zvýšiť populáciu zdraviu prospešných mikróbov a potlačiť rast tých škodlivých.
-
Nezabúdať na pestrosť - výskumy ukázali, že najlepšie dosiahneme optimálnu črevnú mikrobiotu vtedy, ak jeme pestro, a to 30 a viac rastlinných produktov za týždeň. Sem sa rátajú celozrnné prílohy, strukoviny, semiačka, orechy, všetky druhy zeleniny a ovocia, káva, čaj.
-
Pravidelný pohyb a šport - probiotickým baktériám prospieva aj náš pravidelný pohyb. Je zaujímavé, že črevná mikroflóra športovcov je zdravšia a rozmanitejšia ako u nešportovcov.
-
Pozor na cukor, tuk, polotovary a prebytok mäsa - výskum ukázal, že tradičná západná strava bohatá na tuk, cukor a mäso vytvára toxické prostredie pre probiotické mikróby.
-
Antibiotiká užívať len v nutných prípadoch - ničia totiž všetky baktérie, nielen tie patogénne. Počas aj po ich užívaní je potrebné našu črevnú mikrobiotu čo najlepšie regenerovať a živiť.
-
Dopriať si dostatok spánku a menej stresu - okrem stravy a antibiotík má negatívny vplyv na naše črevné baktérie aj nekvalitný spánok a stres. Zdravie črevných baktérií vieme ovplyvniť naším životným štýlom, a to pozitívnym aj negatívnym smerom.
Pozrite si aj naše video:
O odborníkovi