Vianočné lieskovcové a parmezánové keksy od foodblogerky Stvory z kuchyne
Dnešné vianočné recepty pre nás pripravila Martina Dorkinová, autorka kuchárskych kníh Príbehy z kuchyne a úspešná foodblogerka z portálu Stvory z kuchyne. Vyskúšajte sladké lieskovcové keksy alebo slané parmezánové kolieska. Nebudete ľutovať.
03.12.2020
Vianočné lieskovcové keksy
Ak si ani vy neviete predstaviť Vianoce bez vône a chuti orechov, vyskúšajte tieto netradičné orechové keksy. Originál recept od foodblogerky Stvory z kuchyne obsahuje lieskovce, ale môžete použiť akékoľvek obľúbené orechy, určite si pochutíte. Príjemným bonusom bude 100 % vianočná orechová vôňa v celom byte.
Ingrediencie
- 170 g zmäknutého masla
- 130 g trstinového cukru + 2 PL na obalenie
- 250 g špaldovej hladkej múky
- 1 vajce
- 1/2 ČL mletej škorice
- štipka soli
- 100 g lúpaných lieskovcov + na posypanie
- 100 g čokolády
- Maslo s cukrom vyšľaháme do peny.
- Pridáme vajce, škoricu a zašľaháme.
- Lúpané lieskovce opražíme na suchej panvici a po vychladnutí nasekáme nadrobno. Nasypeme do maslovej zmesi.
- Cesto poriadne premiesime v rukách a vymodelujeme z neho 2 šúľky.
- Šúľky obalíme v cukre, zabalíme do potravinovej fólie a vložíme do chladničky aspoň na 4 hodiny.
- Odstáte vychladnuté cesto opatrne nakrájame na tenké kolieska.
- Kolieska uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Pečieme cca 15 minút pri teplote 180 ºC.
- Vychladnuté keksy namáčame alebo pofŕkame roztopenou čokoládou a posypeme zvyšnými orieškami.
Parmezánové kolieska s tymiánom
Slané chuťovky nesmú na sviatočnom stole chýbať. Ako hovorí Martina Dorkinová: „...nech je to sladké čím zajedať a dorovnávať chute". Martina pre nás pripravila vynikajúce parmezánové kolieska s tymiánom.
Ingrediencie
- 50 g strúhaného parmezánu
- 1 ks stredne veľké vajce
- 70 g zmäknutého masla
- 1/2 ČL soli
- sušený tymián
- 45 ml olivového oleja
- 180 g pšeničnej hladkej múky
- na posypanie:
hrubozrnná soľ, tymián
- Všetky ingrediencie okrem múky a tymiánu zmiešame.
- Pridáme múku a vypracujeme cesto, ktoré dáme na polhodinu odležať do chladničky.
- Cesto vyvaľkáme a vykrajujeme kruhy, ktoré uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Vykrojené kolieska posypeme sušeným tymiánom a hrubozrnnou soľou, ktorú do cesta jemne zatlačíme.
- Pečieme 15 - 20 minút pri teplote 190 ºC.
TIP: Namiesto tymiánu môžete použiť rascu, sezam, alebo čokoľvek podľa vlastnej chuti.
Prajeme vám dobrú chuť. Dajte nám vedieť, ako sa vám podarili na našej Facebook stránke.