Teplé domáce jedlo, bezpečná zbraň proti koronavírusu
Koronavírus je citlivý na tepelné spracovanie. Akú zásadu treba pri varení dodržiavať?
12.05.2020
Autor: M. Gažarová
V súvislosti so šíriacim sa koronavírusom, ktorý spôsobuje ochorenie Covid-19, sa objavili aj otázky súvisiace s jeho prenosom pri príprave potravín.
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) zverejnil informácie týkajúce sa známych, aj potenciálnych prenosových ciest tohto ochorenia. Aj keď agentúra dospela k záveru, že v súčasnosti neexistuje dôkaz o prenose vírusu jedlom, výsledky ďalších skúmaní zo strany expertov potvrdili, že riziko tu predsa len existuje. A to v prípade, ak osoba infikovaná vírusom pripravuje alebo manipuluje s pokrmom, bez dodržania prísnych hygienických zásad.
Varte si doma
Známy je pritom fakt, že mnoho ľudí o tom, že sú prenášačmi choroby, vôbec nemusí vedieť a nemusia ani pociťovať žiadne príznaky tejto choroby. O dôvod viac na opatrnosť.
Dlhé hodiny varenia, ktoré sú v týchto dňoch štandardom v mnohých, najmä početnejších domácnostiach, preto môžu byť dobrou ochranou nášho zdravia. Nový, globálne sa šíriaci koronavírus je rovnako citlivý na teplotu varenia ako iné koronavírusy.
V praxi to znamená, že už tepelné spracovanie pri 63 ° C, počas štyroch minút, môže radikálne znížiť riziko kontaminácie nášho jedla. Varenie zo zdravých surovín, pri dodržaní tepelných štandardov sú preto ďalšou účinnou prevenciou, ktorú sa nám po tieto dni oplatí dodržať.