Potraviny proti koronavírusu
Tak, ako sú dôležité hygienické opatrenia, ktoré nás chránia pred nakazením vírusom, aj správnou výživou môžeme podporiť náš imunitný systém.
17.04.2020
Autor: M. Markeová
Či sa nakazíme koronavírusom, alebo aj bežnou chrípkou, záleží často od našej imunity. Tú vieme podporiť pestrou, striedmou a vyváženou stravou, pohybom, dostatočným spánkom a správnym psychickým naladením.
Ktoré vitamíny, by sme mali zaradiť do svojho jedálnička tak, aby sme nakopli imunitu proti vírusom?
Vitamín A
Vitamín A bojuje ako prvý pri kontakte s vírusom na slizniciach. Sťažuje prilepenie vírusu na sliznicu nosa, hrdla, oka.
Potraviny obsahujúce vitamín A
Výborným zdrojom je všetka oranžová, žltá, červená a tmavozelená zelenina a ovocie, a to najmä červená paprika, paradajky, bataty, tekvica, mrkva, marhule, špenát, ružičkový kel, rukola.
Vitamíny skupiny B, hlavne vitamín B6
Vitamín B6 je dôležitý pre normálne fungovanie bielych krviniek, ktoré súvisia s vírusovou infekciou, najmä T-lymfocytov. Drží nám obranyschopnosť organizmu.
Potraviny obsahujúce vitamíny skupiny B
Najlepším zdrojom vitamínov B sú celozrnné potraviny, obilniny, strukoviny, orechy, semená a olejniny, ako sú pistácie, píniové oriešky, sezam, mak, slnečnicové a tekvicové semienka, strukoviny - cícer, fazuľa a avokádo.
Vedeli ste, že v mobilnej aplikácii od VšZP máte dokonalý prehľad o predpísaných receptoch a vyšetreniach u lekára? Vyskúšajte ju ešte dnes.
Vitamín C
Imunite pomôže veľmi aj vitamín C. Má veľmi silný antioxidačný účinok, podporuje schopnosť bielych krviniek vychytať vírus a spolu s bielymi krvinkami pomáha vylúčiť ich z tela von.
Potraviny obsahujúce vitamín C
Najlepším zdrojom vitamínu C je dostatok zeleniny a ovocia, najmä červená paprika, brokolica, petržlenová vňať, kyslá kapusta, kiwi, citrón. Dbajte na to, aby každé jedlo obsahovalo buď zeleninu, alebo ovocie. Prípadne ho v tomto čase môžete užívať aj vo forme výživového doplnku.
Vitamín D
Vitamín D má hormonálne účinky. Jeho najdôležitejšia funkcia v imunitnom systéme je, že bráni schopnosti vírusov množiť sa.
Potraviny obsahujúce vitamín D
Máme viac foriem vitamínu D. Tie najdôležitejšie sú D2 a D3. D2 vieme získať z potravín, ako sú olej z rybej pečene, sleď, sardinky, losos, menšie množstvo je vo vaječnom žĺtku, mäse, mlieku a mliečnych výrobkoch. Vitamín D3 si vie telo vyrobiť pri opaľovaní. V tomto ročnom období si dostatočné množstvo vieme zabezpečiť výlučne výživovými doplnkami.
Zinok
Zinok zabraňuje vírusu, aby sa prilepil na sliznicu a súčasne bráni, aby sa vírus rozmnožoval.
Potraviny obsahujúce zinok
Dobrým zdrojom zinku sú mliečne výrobky, strukoviny, obilniny, tekvicové semená, orechy, horká čokoláda.
Probiotiká
Udržujú správne baktérie na slizniciach. A správne baktérie v organizme nám pomáhajú, aby sa v našom tele nemnožili vírusy. V prípade ústnej dutiny môžete vyskúšať cmúľacie formy probiotík. Ďalšou formou, ako získať prospešné baktérie, je konzumácia kyslomliečnych výrobkov. Tie nám zlepšia črevnú mikroflóru a tým i funkciu čreva, lebo aj tam sídli náš imunitný systém.
Tip
Po probiotikách by sme aspoň 20 minút nemali nič vypiť či zjesť.
Beta-glukán
Podporuje likvidáciu vírusov.
Potraviny obsahujúce beta-glukán
Beta-glukán nájdete v ovsených vločkách, ryži natural, hlive ustricovej, hubách šitake či banánoch.
Extra účinnými potravinami sú navyše baza čierna, cesnak, cibuľa a zázvor.