Mercimek: turecká polievka z červenej šošovice
Máte chuť pripraviť pre svojich najbližších skutočne výnimočnú polievku, ktorá je zdravá, chutná a jednoduchá na prípravu? Vyskúšajte tureckú polievku Mercimek. Je nádherne oranžová, chutí po chilli a vonia ako stredomorie.
22.03.2021
Ingrediencie
- 250 g červenej šošovice
- 2 zemiaky
- 1 menšia cibuľa
- 1 mrkva
- 1 - 1,5 l hovädzieho vývaru alebo vody
- 1/2 PL paradajkového pretlaku
- 2 PL masla alebo olivového oleja
- soľ, čierne korenie podľa chuti
- 1/2 ČL rímskej rasce
- 1 ČL chili vločiek
- citrón
- Cibuľu nakrájame na drobno a opražíme na masle do zlatova.
- Pridáme paradajkový pretlak a ešte chvíľu popražíme.
- Pridáme šošovicu, zemiaky a mrkvu nakrájané na drobno. Chvíľu popražíme a zalejeme vývarom alebo vodou. Hrniec prikryjeme pokrievkou a varíme na miernom stupni až kým zelenina nezmäkne (30 - 40 minút).
- Polievku stiahnite z plameňa a ručným mixérom rozmixujte. Môžete ju rozmixovať úplne do hladka, alebo odobrať časť a nechať kúsky zeleniny.
- Pridajte všetky koreniny, poriadne premiešajte, vráťte na sporák a nechajte prevrieť.
- Polievku pred podávaním polejte citrónovou šťavou a dozdobte chili vločkami.
Náš tip: Hotovú polievku môžete posypať aj nasekanou čerstvou mätou alebo poliať chili maslom. To vytvoríte jednoducho. Stačí roztopiť 2 PL masla, pridať chili vločky a krátko popražiť.