Fantastická batátová krémová polievka
Recept od kuchára Mareka Madzika z kuchárskej knihy Zdravo a kreatívne je vhodný pre pacientov so zápalovým ochorením čreva.
14.09.2018
FOTO: Zdravo a kreatívne
Ingrediencie
600g bataty ružové
100g maslo
2 pl olivový olej
100g cibuľa
400g pór
jedlé kvety sušené – na ozdobenie
1l zeleninový vývar
soľ – na dochutenie
biele mleté korenie – na dochutenie
300g biely jogurt
Postup
- Pripravíme si bataty, ktoré ošúpeme, očistíme a nakrájame na kocky. Tiež si očistíme cibuľu a pór, ktoré nakrájame na jemno.
- V hrnci si urobíme základ. Rozpustíme maslo, pridáme olej, narezanú cibuľu, pór a mierne restujeme do sklovita. Do základu pridáme očistené, nakrájané bataty a zalejeme zeleninovým vývarom. Privedieme do varu, osolíme a na miernom ohni varíme tak, aby nám bataty zmäkli cca 45 minút.
- Zmes necháme vychladnúť, rozmixujeme tyčovým mixérom, pridáme biely jogurt, podľa potreby dosolíme a dokoreníme. Podávame pri izbovej teplote. Dozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou a sušenými kvetmi.