Súťaž - Preventívka bez výhovoriek

 

Zdravo a so srdcom

Citrónové košíčky so sladkou penou od foodblogerky Stvory z kuchyne

Dnešný veľkonočný recept na sladkokyslé košíčky pre nás pripravila známa foodblogerka a autorka kuchárskych kníh Príbehy z kuchyne, Martina Dorkinová alias Piškóta.

25.03.2021

Citrónové košíčky so sladkou penou od foodblogerky Stvory z kuchyne

Ak máte radi kyslasté chute, tento recept si zamilujete. Kombinácia príjemne kyslastej plnky so sladkým opáleným snehom je priam návyková. Autorkou receptu je Martina Dorkinová alias Piškóta z obľúbeného foodblogu Stvory z kuchyne.  

Ingrediencie na cesto

  • 200 g hladkej múky
  • 115 g studeného masla
  • cca 30 ml studenej vody
  • keramická fazuľa na pečenie

Náš tip: Keramická fazuľa na pečenie je skvelým pomocníkom na pečenie cesta na quiche, tartaletiek, košíčkov a "pájov". Cesto vo forme prikryjete papierom na pečenie a zasypete fazuľou. Tá cesto pravidelne zaťaží a zamedzí tak vzniku nerovností a bublín. Ak keramickú fazuľu nemáte, môžete použiť naozajstnú fazuľu. Tú po pečení netreba vyhadzovať. Polievku z nej už síce neuvaríte, ale môžete ju použiť na pečenie košíčkov aj nabudúce. 

Na citrónový krém

  • 135 ml citrónovej šťavy (cca 3 veľké citróny)
  • strúhanú kôru z 1 veľkého citróna
  • 4 žĺtky
  • 60 g cukru
  • 120 g masla

Na sneh

  • 2 bielky
  • 110 g cukru
  • flambovaciu pištoľ
  • maliny

Martina, ktorú jej fanúšikovia volajú Piškóta, je autorkou kuchárskych kníh a známa foodblogerka. FOTO: archív Stvory z kuchyne 

  1. Košíčky a krém je vhodné pripraviť deň vopred. Do misy nasypeme múku a pridáme na kocky nakrájané maslo. Prstami cesto spracujeme na "mrveničku". 
  2. Postupne prilievame vodu a spracúvame, pokiaľ cesto nemá hladkú konzistenciu. Ak je cesto príliš mokré, prisypeme múku. Naopak, ak je príliš suché, prilejeme trochu vody.
  3. Z cesta si urobíme placku, zabalíme do potravinovej fólie a necháme 30 minút odpočívať v chlade. Rúru dáme vyhrievať na 200 stupňov.
  4. Cesto vyberieme, vyvaľkáme na tenko a pripravíme si formu na muffiny. Z cesta vykrajujeme krúžky, trochu väčšie ako obvod muffinových otvorov. Cesto vtlačíme do formy a okraje zarovnáme. Na cesto vložíme papier na pečenie a zasypeme  fazuľou až po okraj. Dáme piecť na 30 minút. Papier aj s fazuľou vyberieme a dáme dopiecť ešte cca na 7 minút.
  5. Košíčky vyberieme, necháme vychladnúť, zabalíme do sáčku a odložíme do ďalšieho dňa.
  6. Krém si pripravíme veľmi jednoducho. Všetko okrem masla spolu zmiešame v hrnci a na miernom plameni miešame. Masa nám pomaly začne hustnúť. Keď je natoľko hustá, že necháva súvislú vrstvu na vareške, odstavíme a precedíme cez sitko.
  7. Ešte za tepla primiešame maslo, ktoré sa v zmesi roztopí. Necháme vychladnúť a vložíme na noc do chladu.
  8. Na druhý deň si pripravíme bielkový sneh. Začneme mixovať bielka a keď sa začne tvoriť pena, prisypeme cukor a mixujeme, pokiaľ sneh nie je dostatočne tuhý.
  9. Do košíčka vložíme malinu, pomocou cukrárskeho vrecka naplníme citrónovým krémom (môžeteplniť aj klasicky lyžičkou) a ozdobíme bielkovou penou.
  10. Na záver bielky zľahka ošľahneme plameňom z flambovacej pištole.

Dobrú chuť! 

Zaujali vás tieto články?