Chutná rybacia fúzia so zeleninou
Recept od kuchára Marka Brezinu z kuchárskej knihy Zdravo a kreatívne je vhodný pre pacientov so zápalovým ochorením čreva
27.04.2021
Ingrediencie
200 g filet tresky bielej
200 g filet zubáča
0,2 l bieleho vína
zmes korenín (bobkový list, badián,nové korenie, klinčeky, čierne korenie)
soľ
zemiaky
mrkva
špenát
fenikel
stopkový zeler
šalotka alebo biela cibuľa
petržlenová vňať
voda
Postup
-
Očistenú zeleninu rozdelíme na zeleninu na vývar a zeleninu, ktorú použijeme na dokončenie polievky. Na dokončenie si odložíme časť mrkvy, feniklu, špenátu, petržlenovej vňate a všetky zemiaky. Zo zvyšnej na väčšie kúsky nakrájanej zeleniny, korenín a bieleho vína si pripravíme krátky vývar, ktorý varíme približne 45 min. Vývar osolíme podľa chuti. Nakoniec vývar precedíme.
- Ryby nakrájame na menšie kúsky a mierne osolíme. Zeleninu (aj zemiaky), čo máme nachystanú a nakrájanú na dokončenie polievky, vložíme do precedeného vývaru a chvíľu povaríme (cca 5- 7 min), aby ostala chrumkavá.
- Do vriacej polievky vložíme kúsky rýb, ihneď odstavíme zo sporáka a už nevaríme. Prikryjeme pokrievkou a necháme cca 7 minút stranou. Takýmto spôsobom budú ryby jemne uvarené a nerozvaria sa.
-
Nakoniec pred podávaním pridáme špenát a petržlenovú vňať. Použiť môžeme aj iné druhy rýb podľa dostupnosti, ktoré sú zbavené kostí. Zeleninu z vývaru môžeme, samozrejme, tiež skonzumovať, napríklad ako prílohu k mäsu.