Aké sú najčastejšie chyby v stravovaní?
Máte chuť urobiť niečo pre svoje zdravie? Ak áno, nezačínajte zhurta. Dôležité je, všetko si dobre naplánovať.
07.02.2023
O motivácii sme už hovorili. Poďme sa teraz spolu pozrieť na časté chyby, možno aj vašej životosprávy, a povedzme si, ako ich postupne zmeniť.
Najčastejšie chyby
- Nepravidelné stravovanie – vynechávanie raňajok či obeda a dojedanie vo večerných hodinách, po práci, po škole.
- „Zobkanie“ počas celého dňa – oriešky, kapučíno, tyčinka, chlebíček.
- Veľké porcie – aby ste neboli hladní, najete sa dosýta, často sa aj prejete.
- Veľa energetických jedál – plnotučné potraviny, mastné jedlá, sladké jedlá, orechy.
- Málo zeleniny a ovocia – len ako príloha k jedlu, ovocie vo forme džúsu.
- Veľa červeného a spracovaného mäsa - bravčové, hovädzie, údeniny každý deň.
- Polotovary – hotové jedlá, rýchle občerstvenie, napolitánky, polievky z vrecka, ochucovadlá.
- Slabý pitný režim – málo vody, zato pravidelné pitie sladkých nápojov a džúsov, alkoholu.
- Málo pohybu – presuny autom, sedavé zamestnanie, žiaden šport.
- Nekvalitný spánok – neskoré zaspávanie, zaspávanie pri televízii, mobil pred spaním.
- Neustály stres – v práci, doma, veľa povinností, pocity neistoty.
S koľkými bodmi sa stotožňujete?
A ako by to malo vyzerať?
- Jedzte pravidelne – nevynechávajte žiadne z hlavných denných jedál, teda raňajky, obed ani večeru. Je dobré, začleniť aj malé desiaty, napríklad vo forme zeleniny, ovocia či jogurtu. Vďaka nim môžu byť vaše porcie menšie a nemusíte sa obávať hladu medzi jedlami.
- Naplánujte si vaše denné jedlá a nezobkajte len tak to, čo vám príde pod ruku. - Ideálne je nemať na stole keksíky, čokoládky či oriešky.
- Nejedzte doplna, no ani málo. - Zjedzte o čosi menej, ako ste zvyknutá či zvyknutý. Veď vás o chvíľu čaká desiata.
- Pri varení šetrite tukom a cukrom. - Vymeňte prílohu alebo mäso na tanieri za zeleninu – surovú, varenú či pečenú. Vaše jedlo sa stane menej kalorickým.
- Zjedzte každý deň 5 porcií zeleniny a ovocia – zelenina ako príloha k raňajkám, šalát k obedu, zelenina či ovocie na desiatu aj olovrant, prívarok, či polievka na večeru a máte to.
- Obmedzte červené a spracované mäso - a to na množstvo do 500 g týždenne, ideálne opäť v kombinácii so zeleninou.
- Jedzte normálne potraviny, nie polotovary – kvalitné pečivo, obilniny, kyslomliečne výrobky, syry, strukoviny, biele mäso, ryby, zeleninu, ovocie, koláč si pečte alebo kúpte v kvalitnej pekárni, napolitánky vymeňte za kvalitnú tmavú čokoládu.
- Pite najmä vodu a nesladené čaje. - Denne ideálne v množstve 1,5 až 3 litre. Vylúčte všetky sladké nápoje.
- Hýbte sa! - Aspoň prechádzka každý deň. Ideálne je, keď zvýšite svoj tep, vtedy posilníte aj srdcovocievny systém. Sledujte si kroky, 10 000 krokov denne je dobrý základ. K tomu 150 minút stredne náročnej aktivity týždenne a ste na dobrej ceste ku zdraviu.
- Choďte spávať skôr. - Ideálne nepozerajte 1,5 hodiny pred spaním do obrazovky, radšej si prečítajte pokojnú knihu. Neprejedajte sa a nepite večer alkohol. Poobednú kávu vynechajte.
- Nájdite si čas na relax. - Chronický stres je jedným zo spúšťačov ohorení, kompenzujte ho športom, spomaľte a oddychujte.
Vyberte si 3 body, ktoré by ste vedeli najjednoduchšie zmeniť a zamerajte sa na ne. Môžete si ich vypísať do zošita.
Začnite prvým bodom. Ak sa vám darí, pridajte ďalší.
Napríklad zjete denne 400 g zeleniny. Ide vám to bez problémov? Vymeňte teda biele pečivo za celozrnné a ražné. Vymeňte smotanové jogurty za jogurty s obsahom tuku 3,5 %.
Držíme palce pri zmene jedálnička.
Sledujte ďalšie články a videá a postupujte s nami ďalej. Naučíte sa, ako si vyberať správne potraviny a ako ich kombinovať, ale aj ako cvičiť a žiť zdravšie.