Zdravo a so srdcom: 4. deň výzvy
Naša 28-dňová výzva je v plnom prúde. Inšpirujte sa jedálničkom, ktorý pre vás pripravila Zuzka Vačková a Katka Skybová.
17.02.2023
- Raňajky: Chlieb s modrým syrom a uhorkou
- Desiata: Jablko
- Obed: Karfiolová polievka, morčacie mäso na zelenine
- Olovrant: Šalát so pšenom
- Večera: Cuketové rolky
4. deň = 1 055 kcal - 4 414 kJ
Jedálničky sú zamerané na redukciu.
Ak nemáte záujem redukovať hmotnosť, chcete ale pestrý a vyvážený jedálniček, navýšte energiu o zhruba 3 000 kJ.
Môžete zväčšiť porcie, dodať prílohy či chlieb.
Chlieb s modrým syrom a uhorkou
- Chlieb tekvicový 60 g
- Syr s modrou plesňou 15 g
- Uhorka šalátová 100 g
Jablko
- Jablko 150 g
Jablko zjedzte ideálne nakrájané, nie nastrúhané.
Karfiolová polievka
- Karfiol 50 g
- Mrkva 30 g
- Petržlen 30 g
- Kaleráb 30 g
- Jarná cibuľka 20 g
- Petržlenová vňať 1 PL
- Čierne korenie celé, soľ
- Polievkové korenie
Morčacie mäso na zelenine
- Morčacie prsia 120 g
- Paradajka 100 g
- Paprika zelená 50 g
- Cibuľa biela 40 g
- Mrkva 80 g
- Petržlen 80 g
- Olej 1 ČL
- Soľ, karí korenie,
- Čierne korenie mleté
- Šťava z citróna
Šalát so pšenom
- Pšeno uvarené 60 g
- Baby špenát 40 g
- Žltá paprika 30 g
- Pomaranč 50 g
- Olej hroznový 1 ČL
- Šťava z limety, soľ
Cuketové rolky
- Cuketa 150 g
- Prírodný tvarohový syr (napríklad Lučina) 2 PL
- Kyslá smotana 10 % 1 PL
- Dusená šunka 40 g
- Farebná paprika mix 100 g
- Pažítka, bylinková soľ
Zmiešajte syr a kyslú smotanu, šunku nakrájajte na tenšie pásy. Škrabkou na zeleninu nakrájajte cuketu na tenké pláty. Pláty cukety natrite syrovou zmesou, položte na ne šunku, nakrájanú papriku a zviňte do rolky. Rolky previažte pažítkou.
Recepty nájdete v knihe Katky Skybovej Redukčná diéta.
Pozrite si vo videu, ako zvládla štvrtý deň našej výzvy Zuzka Vačková. Podarilo sa jej dodržať tento jedálniček?
Ako zhodnotila tento deň Katka?
Tu nie je čo dodať.
Farby na tanieri sú vždy dobrým znamením. Čím viac rôznych druhov zeleniny, ovocia, obilnín či strukovín, tým viac rôznych druhov vlákniny a výživy pre naše črevné baktérie.
O dôležitosti zdravia čreva a dobrom zložení črevnej mikrobioty sa vie stále viac. Pre naše zdravie je nesmierne dôležitá.
Tak jedzte farebne!