Zdravo a so srdcom: 1. deň výzvy
Naša 28-dňová výzva sa práve začala. Inšpirujte sa jedálničkom, ktorý pre vás pripravila Zuzka Vačková a Katka Skybová.
14.02.2023
- Raňajky: Zapečený toast so syrom
- Desiata: Jahodový pohár
- Obed: Grilované kuracie stehno, zelerový šalát
- Olovrant: Omeleta so šunkou, zeleninou a kornspitzom
- Večera: Hustá hlivová polievka
1. deň = 1 103 kcal - 4 615 kJ
Jedálničky sú zamerané na redukciu.
Ak nemáte záujem redukovať hmotnosť, chcete ale pestrý a vyvážený jedálniček, navýšte energiu o zhruba 3 000 kJ.
Môžete zväčšiť porcie, dodať prílohy či chlieb.
Zapečený toast so syrom
- Chlieb celozrnný 60 g
- Tvrdý syr (do 30 % tuku v sušine) 30 g
- Paradajka 100 g
- Ľadový šalát 10 g
Jahodový pohár
- Jahody 70 g
- Mlieko 1,5 % 100 ml
- Jogurt 3,5 - 4 % 2 PL
- Mäta
Grilované kuracie stehno, zelerový šalát
- Kuracie stehno 150 g
- Zeler 60 g
- Pór 40 g
- Jablko 50 g
- Broskyňa konzervovaná 50 g
- Jogurt biely 1 PL
- Šťava z limety
- Soľ
- Korenie čierne mleté
Mäso bez kože pokvapkajte šťavou z limety, osoľte a nechajte chvíľu odležať. Grilujte pri teplote 220 °C asi 20 minút. Tesne pred dokončením okoreňte. Zeler nastrúhajte na hrubom strúhadle, sparte vriacou vodou a sceďte. Pridajte nakrájaný pór, jablko, konzervovanú broskyňu, šťavu z limety, jogurt, soľ a korenie.
Omeleta so šunkou, zeleninou a kornspitzom
- Vajce 1 ks
- Šunka dusená 30 g
- Paprika žltá 15 g
- Paprika červená 15 g
- Tvrdý syr 10 g
- Soľ
- Čierne korenie mleté
- Minerálna voda 1 PL
- Kornspitz 1 ks
Hustá hlivová polievka
- Hliva ustricová 50 g
- Koreň zelenina 50 g
- Maslo 1 ČL
- Paprika mletá sladká
- Soľ
- Korenie čierne celé
- Zelerová vňať
Nakrájanú hlivu chvíľu poduste na masle, pridajte nakrájanú zeleninu, zalejte vodou, osoľte, okoreňte a varte asi 20 minút. Pridajte nasekanú vňať.
Ako zhodnotila tento deň Katka?
Jedálniček 1. dňa je chutný a pestrý.
Ak chcete schudnúť, držte sa zloženia a porcií, ktoré ste videli vo videu, podľa knihy Redukčná diéta 2.
Ak si chcete váhu udržať, no naučiť sa zároveň jesť vyvážene, zväčšite si porcie podľa vašej chuti a pokojne doplňte prílohu k obedu alebo chlieb k olovrantu, či k večeri.
To platí aj vtedy, ak jedálničky pripravujete pre celú rodinu.
Dobrú chuť a na zdravie!
Pozrite si vo videu, ako zvládla prvý deň našej výzvy Zuzka Vačková.