Súťaž - Preventívka bez výhovoriek

 

Výzva

jedalnicek recepty

Zdravo a so srdcom: 1. deň výzvy

Naša 28-dňová výzva sa práve začala. Inšpirujte sa jedálničkom, ktorý pre vás pripravila Zuzka Vačková a Katka Skybová.

14.02.2023

Zdravo a so srdcom: 1. deň výzvy
  • Raňajky: Zapečený toast so syrom
  • Desiata: Jahodový pohár
  • Obed: Grilované kuracie stehno, zelerový šalát
  • Olovrant: Omeleta so šunkou, zeleninou a kornspitzom
  • Večera: Hustá hlivová polievka

1. deň = 1 103 kcal - 4 615 kJ

Jedálničky sú zamerané na redukciu.

Ak nemáte záujem redukovať hmotnosť, chcete ale pestrý a vyvážený jedálniček, navýšte energiu o zhruba 3 000 kJ.
Môžete zväčšiť porcie, dodať prílohy či chlieb.

Zapečený toast so syrom

  • Chlieb celozrnný 60 g
  • Tvrdý syr (do 30 % tuku v sušine) 30 g
  • Paradajka 100 g
  • Ľadový šalát 10 g

Jahodový pohár

  • Jahody 70 g
  • Mlieko 1,5 % 100 ml
  • Jogurt 3,5 - 4 % 2 PL
  • Mäta

Grilované kuracie stehno, zelerový šalát

  • Kuracie stehno 150 g
  • Zeler 60 g
  • Pór 40 g
  • Jablko 50 g
  • Broskyňa konzervovaná 50 g
  • Jogurt biely 1 PL
  • Šťava z limety
  • Soľ
  • Korenie čierne mleté

Mäso bez kože pokvapkajte šťavou z limety, osoľte a nechajte chvíľu odležať. Grilujte pri teplote 220 °C asi 20 minút. Tesne pred dokončením okoreňte. Zeler nastrúhajte na hrubom strúhadle, sparte vriacou vodou a sceďte. Pridajte nakrájaný pór, jablko, konzervovanú broskyňu, šťavu z limety, jogurt, soľ a korenie.

Omeleta so šunkou, zeleninou a kornspitzom

  • Vajce 1 ks
  • Šunka dusená 30 g
  • Paprika žltá 15 g
  • Paprika červená 15 g
  • Tvrdý syr 10 g
  • Soľ
  • Čierne korenie mleté
  • Minerálna voda 1 PL
  • Kornspitz 1 ks

Hustá hlivová polievka 

  • Hliva ustricová 50 g
  • Koreň zelenina 50 g
  • Maslo 1 ČL
  • Paprika mletá sladká
  • Soľ
  • Korenie čierne celé
  • Zelerová vňať

Nakrájanú hlivu chvíľu poduste na masle, pridajte nakrájanú zeleninu, zalejte vodou, osoľte, okoreňte a varte asi 20 minút. Pridajte nasekanú vňať.

Ako zhodnotila tento deň Katka?

Jedálniček 1. dňa je chutný a pestrý. 
Ak chcete schudnúť, držte sa zloženia a porcií, ktoré ste videli vo videu, podľa knihy Redukčná diéta 2.  

Ak si chcete váhu udržať, no naučiť sa zároveň jesť vyvážene, zväčšite si porcie podľa vašej chuti a pokojne doplňte prílohu k obedu alebo chlieb k olovrantu, či k večeri.
To platí aj vtedy, ak jedálničky pripravujete pre celú rodinu.
Dobrú chuť a na zdravie!

Pozrite si vo videu, ako zvládla prvý deň našej výzvy Zuzka Vačková.

 

 

Zaujali vás tieto články?