Ako prežiť horúčavy na pracovisku
Extrémne teploty môžu spôsobovať zamestnancom problémy aj na pracovisku. Môže dôjsť k poklesu výkonnosti, zníženej únave, malátnosti, ale aj k závratom, či nevoľnosti. Úrad verejného zdravotníctva SR odporúča dodržiavať aj na pracovisku určité zásady.
21.08.2018
Pitný režim
Pitný režim je dôležité dodržiavať aj na pracovisku. Zamestnávateľ musí pitnú vodu zabezpečiť na vlastné náklady. Niektoré profesie manuálneho typu sú charakteristické aj nadmerným potením. V horúčavách preto treba dopĺňať tekutiny. Prostredníctvom pitného režimu sa odporúča doplniť najmenej 70% vody stratenej za pracovnú zmenu nadmerným potením a dýchaním. Nápoje musia byť zdravotne neškodné a nealkoholické. Ideálna teplota nápojov by mala byť 12 až 15 stupňov Celzia. Vhodné je obyčajná voda, minerálky, bylinkové a ovocné čaje. Dobré sú aj nesladené, alebo riedené ovocné šťavy. Na pracovisku je ideálne striedanie obyčajnej vody s minerálkou.
Pracovný odev
Ideálny pracovný odev je jednovrstvový. Lepšie sú svetlejšie farby. Pracovný odev by mal byť z prírodných materiálov, pretože syntetické materiály neumožňujú odparovanie potu.
Tienenie, vetranie a klimatizácia
Na pracovisku je počas horúčav potrebné zabrániť prenikaniu priamych slnečných lúčov cez okná do budovy. Je možné to realizovať tienením, teda napríklad prostredníctvom roliet, či žalúzií. Pri používaní ventilátora v miestnosti, je potrebné nasmerovať ho tak, aby nedochádzalo k nežiadúcemu priamemu ochladzovaniu povrchu tela zamestnancov. Klimatizácia v budovách by tiež nemala byť extrémna. Ideálne je, aby bola klimatizácia nastavené o 5 až 7 stupňov Celzia menej ako je reálna teplota vonku.
Úprava pracovného režimu
V prípade potreby by mali byť zamestnancom umožnené prestávky v práci, aby sa mohli ovlažiť, ochladiť osprchovaním, alebo umyť chladnou vodou. Na vnútornom pracovisku, kde je z dôvodu horúčav prekračovaná prípustná teplota sa čas práce upraví tak, aby to bolo dlhodobo aj krátkodobo únosné. Preventívne opatrenia pre ochranu zamestnancov pred poškodením zdravia v dôsledku nadmernej horúčavy sú úprava času práce, posun začiatku pracovnej zmeny, striedanie zamestnancov, zaraďovanie prestávok, pitný režim, zabezpečenie klimatizácie, alebo vetrania, prípadne skrátenie pracovnej doby.