Aj z hnedého cukru priberiete: 5 mýtov o potravinách, ktoré by ste mali poznať
Expertka na výživu Mária Markeová vyvracia predsudky o vajíčkach, prekyslení organizmu a vysvetľuje, prečo nie je zdravé prejedať sa hnedým cukrom
15.08.2018
Mýtus č. 1: Vajcia spôsobujú vysoký cholesterol
Nie je to pravda. Je známe, že vajíčka obsahujú lecitín, ktorý znižuje cholesterol, ktorý sa nachádza vo vaječnom žĺtku. Vajcia sa v súčasnosti odporúča pravidelne zaraďovať do svojho jedálnička aj ľuďom, ktorí majú vysoký cholesterol. Odporúčaná dávka je 4 až 5 vajíčok týždenne.
Mýtus č. 2: Najlepšia je surová strava, teda „raw food“
Nie je to pravda. Medzi raw food patria suroviny, ktoré sú surové, minimálne upravované ovocie, zelenina, orechy, semená, naklíčené obilniny a strukoviny. Pri spracovaní surovín sa používa konzervovanie mrazením a sušením, príprava jedla je mixovanie alebo mierne ohriatie do 40 – 49 stupňov. Niektorí raw-food stravníci konzumujú tepelne neupravované aj mliečne výrobky, vajcia a mäso. Ich teória je, že tepelná úprava potravín ničí živiny, predovšetkým enzýmy a vitamíny. Existujú však aj negatíva, ktoré môžu vzniknúť pri nadmernej konzumácií tepelne neupravenej stravy. Tá môže spôsobiť preťaženie tráviaceho systému a vznik chronických ochorení.
Nadbytok surovej stravy vyvoláva nadúvanie, v niektorých prípadoch hnačky, zhoršenie vstrebávania niektorých živín, ktoré lepšie využijeme po tepelnej úprave, ako napríklad antioxidanty v paradajkách, ďalej oslabenie obličiek a reprodukčných orgánov, nadmerne zaťažuje štítnu žľazu a aj tráviaci systém a imunitu. Najlepšou alternatívou je preto jedálniček zostavený z kvalitných surovín s vhodným pomerom makroživín a mikroživín, v ktorom je obsiahnutá aj surová zelenina, ovocie a orechy, ale aj jedlá tepelne upravené parením, dusením alebo pečením, napríklad obilniny, strukoviny a mäso.
Mýtus č. 3: Keď biely cukor v koláči nahradím hnedým, môžem z neho zjesť koľko chcem a nepriberiem
Nie je to pravda. Získané kalórie sa nemenia, pretože hnedý cukor má približne takú istú energetickú hodnotu ako biely cukor. Určite ho nemôžeme jesť vo väčšom množstve. Čo sa týka vitamínov a minerálov, tých má hnedý cukor o čosi viac. Lepší variant je však med. Med obsahuje množstvo vitamínov, minerálov, enzýmov a liečivých látok, s antibakteriálnym, antioxidačným, imunostimulačným a revitalizujúcim účinkom. Med je však zároveň veľmi nestabilný, čo sa týka vitamínov. To znamená, že pokiaľ ho dáme do koláča, ktorý budeme piecť, tak stratí prospešné látky, ktoré obsahuje. Takýto med sa jednoducho povedané po upečení v koláči takisto stáva iba cukrom. Med má približne takú istú energetickú hodnotu ako hnedý cukor. Neublíži mu, ak je vložený do 60-stupňovej vody. Vtedy ešte má ozdravné účinky. Pokiaľ je voda priveľmi horúca, tak med a aj citrón strácajú svoje prospešné látky.
Mýtus č. 4: Prekyslenie organizmu si spôsobím nevhodným jedlom
Nie je to pravda. Prekyslenie organizmu znamená mať iné pH krvi. Termín „prekyslenie“ sa v oficiálnej medicíne vôbec nepoužíva. Existuje iba termín acidóza, to znamená vzostup koncentrácie vodíkových iónov H+ v mimobunkovej tekutine organizmu pod hodnotu pH 7,36. K takémuto vychýleniu pH dochádza iba pri niektorých chorobných stavoch, ale nikdy nie vplyvom stravy. Keby bol človek prekyslený, tak už dávno prežije, respektíve neprežije veľký kolaps organizmu. Prekyslenie organizmu teda, ako ho poznáme z článkov o rôznych diétach, neexistuje. Človek napríklad môže cítiť pálenie v pažeráku. Tento stav môže spôsobiť alebo vyvolať určitá potravina. Prekyslenie organizmu je ale úplne iná kategória.
Mýtus č. 5: Nízkotučné výrobky sú za každých okolností zdravšie
Nie je to pravda. Nízkotučné výrobky fungujú tak, že pri spracovaní sa zoberie z jogurtu či mlieka tuk, ktorý je nositeľom chuti, a pridajú sa iné látky ako napríklad sacharidy. Na základe toho má niekedy nízkotučný jogurt vyššiu energetickú hodnotu ako klasický polotučný jogurt.