Čokoládu si s čistým svedomím môžete dopriať aj každý deň. Spotrebu kakaa vedci totiž spájajú s poklesom celkovej úmrtnosti na srdcovo-cievne ochorenia. Zdravotné benefity však prináša iba kvalitná tmavá čokoláda. Koľko jej môžeme zjesť denne, aby sme spravili niečo pre svoje zdravie? Stačí len málo.
Zvyčajná konzumácia naozaj malého množstva čokolády, šesť gramov za deň, bola spojená s o 39 percent nižším výskytom infarktu myokardu a mŕtvice. Hlavné zdravotné prínosy kakaa pramenia z epikatechínu a katechínu, flavonoidov obsiahnutých v kakau, ktoré sú známe svojimi kardioprotektívnymi účinkami.
Ľudia už v osemnástom storočí čokoládu využívali pre posilnenie srdca a zníženie rizika vzniku anginy pectoris, hoci to ešte nemali vedecky potvrdené. V súčasnej dobe je čokoláda oceňovaná pre jej obrovský antioxidačný potenciál.
Znižuje tlak aj cholesterol
Vedecké štúdie ukazujú priaznivý vplyv tmavej čokolády na krvný tlak, lipidy a zápal, ktorý je jednou z príčin vzniku aterosklerózy. Zdravšia je horká čokoláda, ktorá má vyšší podiel kakaa a obsahuje užitočné polyfenoly, ktoré majú antioxidačné účinky. Kakao obsahuje viac fenolových zlúčenín a má vyšší podiel antioxidantov než akákoľvek iná potravina. Mnoho výskumov potvrdilo, že tmavá čokoláda s obsahom flavonoidov znižuje LDL cholesterol, čím znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení.
Vedeli ste, že pravdepodobnosť vzniku srdcového infarktu sa dá predpovedať? Objednajte sa na preventívnu prehliadku u svojho lekára a požiadajte ho o špeciálne ABI vyšetrenie, ktoré za vás uhradí VšZP.
Kakaové bôby obsahujú aj veľké množstvo minerálnych látok, ako je horčík, vápnik, železo, zinok, meď, draslík, mangán a vitamíny A, B1, B2, B3, C, E a kyselinu pantoténovú. Dôležitou súčasťou kakaa sú alkaloidy teobromín a kofeín, teda látky známe svojimi povzbudzujúcimi účinkami.
Najväčší vplyv konzumácie čokolády spočíva v zlepšení nálady, odstraňuje napätie a stres, vyvoláva pocit pohody a kľudu. Je to spôsobené látkou fenyletylamín, ktorý je zaradený medzi antidepresívne prostriedky a svojou stavbou je veľmi podobný amfetamínu.
Viete, aké benefity má raw kakao?
Proces výroby tmavej čokolády na rozdiel od tej mliečnej zachováva cenné látky. Preto sa väčšina súčasných výskumných štúdií zameriava na štúdium tmavej čokolády.
Rozdiel je aj medzi bežne predávaným a surovým, alebo raw, kakaom. Kakao pripravené z nepražených bôbov neprechádza pri výrobe tepelnou úpravou, a preto je plné živín, podobne ako kakaové bôby. Obsahuje široké spektrum minerálov, vitamínov a antioxidantov.
Najlepšia sa rozplýva na jazyku
Pri posudzovaní kvality čokolády je podstatné zloženie a pôvod, a teda kvalita kakaovej hmoty, z ktorej bola vyrobená. Kvalitná čokoláda by mala obsahovať kakaovú hmotu, cukor, emulgátor (sójový lecitín), prírodnú vanilku, kakaové maslo, mliečna navyše sušené mlieko. Nemala by obsahovať rastlinné tuky.
Vyskúšajte jednoduchý test kvality aj doma. Kvalitná čokoláda je na lome hladká, v ústach sa rozplýva. Menej kvalitné čokolády sú na lome zrnité a zle sa rozpúšťajú.
Tmavá čokoláda obsahuje kakaovú hmotu, kakaové maslo, cukor, lecitín, etylvanilín alebo vanilku. Kakaové maslo je jediný tuk, ktorý sa pri výrobe tejto čokolády používa. Obsah kakaovej sušiny by mal byť najmenej 35 %, ale všeobecne sa za kvalitnú čokoládu považuje čokoláda nad 50 % kakaa.
Mliečna čokoláda je vyrobená okrem kakaových súčastí tiež z mlieka alebo mliečnych výrobkov. V podstate sa však prevažne vyrába zo sušeného mlieka s rôznym obsahom tuku.
Aj s kondenzovaným mliekom
Mliečnu čokoládu vynašli Švajčiari, ktorí dodnes vyrábajú mnoho najkvalitnejších mliečnych čokolád. Rozlišujeme dva základné druhy mliečnej čokolády, závislé na tom, aký mliečny výrobok bol použitý.
Na európskom kontinente používa väčšina výrobcov kondenzované mlieko, zatiaľ čo v Británii a USA sa používa prášková zmes mlieka a cukru. Podiel kakaovej sušiny u tejto čokolády je nižší ako u tmavej čokolády, a to asi 25 %, ale za kvalitnú ju možno považovať až od 30 % a vyššie.
Tri kocky a dosť
Čokoláda má priaznivé účinky na zdravie človeka, ale všetko s mierou. Preto stačí zjesť len dve až tri kocky denne. Nadmerná spotreba kakaa alebo čokolády má totiž nepriaznivé účinky pre naše srdce. Pokiaľ nejde o kvalitný produkt, celkové účinky čokolády na ľudské zdravie dietológovia hodnotia prevažne negatívne.
Čokoláda má totiž síce príťažlivú chuť, krásne vonia, ale zároveň je plná prebytočnej energie z vysokého podielu tuku a cukru. Energetická hodnota čokolády a čokoládových bonbónov sa pohybuje v závislosti od zloženia od 1 950 do 2 300 kJ/100g. Zloženie tuku z výživového hľadiska nie je príliš priaznivé, a to pre vysoký podiel nasýtených mastných kyselín.
Ako rozoznať kvalitnú čokoládu? Na obale musí byť zreteľne označené, že obsahuje 70 % kakaa, ktoré nebolo alkalizované, musí obsahovať kakaové maslo, nie rastlinné margaríny. Dokonalý výrobok by mal deklarovať množstvo antioxidantov.
Článok vznikol v spolupráci s odborníčkou Ing. Janou Kopčekovou, PhD., z Katedry výživy ľudí, Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov, Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.