Ako ste si viedli?
správnych odpovedí
nesprávnych odpovedí
1.
Antioxidant lykopén, ktorý nás chráni proti rakovine a srdcovo-cievnym ochoreniam, robí z rajčín superzdravú potravinu. Najviac ho vyťažíme z
2.
Najviac vitamínu C obsahuje
3.
Čerstvá zelenina má vždy viac vitamínov ako mrazená
4.
Ktorá tepelná úprava zachováva v potravinách najviac vitamínov po varení v pare?
5.
Niektorí ľudia užívajú pred letom tabletky betakaroténu pre krajšie opálenie a lepšiu ochranu pokožky. Neprimerané dávky syntetického betakaroténu však zvyšujú riziko vzniku rakoviny u
6.
Väčšinu vitamínov si naše telo vyrobí samo. C, D a E si však musíme dodávať stravou alebo výživovými doplnkami
7.
Mlieko obsahuje viacero vitamínov, napríklad B6, dôležitý pre správne fungovanie chemických reakcií v nervovom systéme a mozgu. Čo sa ale stane, keď mlieko pasterizujeme?
8.
Zemiaky sú bohatým zdrojom vitamínu C. Aby sme ho z nich získali čo najviac, okrem konzumácie surových sa odporúča zemiaky
9.
Vitamíny môžeme zo zeleniny a ovocia aj umyť
10.
To, že je vitamín rozpustný v tuku, znamená, že
11.
Vegáni si ho musia umelo dopĺňať, lebo je to jediný vitamín, ktorý človek nedokáže získať z ničoho iného len z mäsa a živočíšnych produktov. Volá sa
12.
Ak nejeme dostatok vyváženej pestrej stravy, je vhodné ak
13.
Ťažké ochorenie, ktoré vzniká v dôsledku úplného nedostatku vitamínu sa volá
14.
Varením sa obsah výživných látok v zelenine a ovocí vždy znižuje
15.
Materské mlieko má ideálne zloženie vitamínov pre dieťa. Čím viac vitamínu C matka prijíma
16.
Väčšia spotreba vitamínov je pri chorobách, zvýšenej fyzickej a psychickej záťaži. Lekár odporučí užívanie vitamínov aj pri ich dokázaných deficitoch. Chýbajúci vitamín A u detí môže spôsobiť
17.
Šalát z listovej zeleniny s pomarančom alebo cereálie s jahodami, to je ideálna kombinácia na vstrebávanie vitamínu C a
18.
Dopĺňanie vitamínov z lekárne človeku zabezpečí imunitu a ochráni ho pred chorobami aj bez pohybu, otužovania a pestrej stravy
Test pripravila redakcia preventivne.sk v spolupráci s biochemikom doc. Ing. Pavlom Blažíčkom, PhD.