Máte pocit, že celý deň nič poriadne nejete a aj tak priberáte? V práci sme často v strese. Zaneprázdnení, nemáme čas sa v pokoji naobedovať, mnohí do seba len rýchlo „niečo hodia“, prípadne obedujú rovno za počítačom. Dietológ MUDr. Peter Minárik radí, ako sa vyhnúť pojedaniu v práci. Stanovte si udržateľné zásady:
Zásada č. 1:
Spúšťačom „pozobkávania“ býva často stres. Je dôležité mať počas dňa vyhradené chvíle na oddych, prejsť sa od stola, prebehnúť po schodoch.
Zásada č. 2:
Nechoďte často do bufetu! Jedzte radšej desiatu alebo olovrant prinesený z domu. Tak ľahšie odoláte nástrahám energeticky bohatých „snackov“ typu „fast food“. Vhodnou alternatívou je ovocie, zelenina, jogurt, tvaroh, tofu... Platí zásada, že čo nevidíte a čo nemáte, to nezjete.
Zásada č. 3:
Nepite často alebo pravidelne nápoje sladené cukrom. Miesto toho uprednostnite radšej pitnú vodu, sódu, pramenitú vodu s nízkym obsahom soli, prípadne nápoje sladené nekalorickými sladidlami.
Zásada č. 4:
Naučte sa povedať nie kolegyni, ktorá rada vypeká a výsledky svojej práce často núka svojim kolegom v práci. Radšej majte po ruke kvalitnú horkú čokoládu alebo ovocie.
Zásada č. 5:
Vždy si nájdite chvíľu na kompletný a nutrične vyvážený obed. Jedzte pomaly a mimo kanceláriu, nech je čas na obed spojený aj s časom oddychu.
Zásada č. 6:
Všímajte si zdravý pokrm, ktorý konzumujete a vychutnajte si ho všetkými zmyslami. Najnovšie sa takému stravovaniu hovorí aj „všímavé jedenie“.