5 potravín bohatých na vitamín D
Vitamín D patrí medzi vitamíny rozpustné v tukoch a v súčasnosti je najviac skloňovaný jeho priaznivý vplyv na imunitu. Okrem toho však ovplyvňuje mnoho ďalších procesov v organizme. Prispieva k správnemu vstrebávaniu a využitiu vápnika a fosforu a k normálnej hladine vápnika v krvi. Viete, ktoré potraviny sú bohatým zdrojom vitamínu D?
10.03.2024
Koľko vitamínu je tak akurát?
Odporúčaný denný príjem vitamínu D je 400 – 800 IU čo zodpovedá 10 – 20 mikrogramov. Toto množstvo je vhodné v prípade, že máme ideálne hodnoty vitamínu D v tele. Imunológ MUDr. Radovan Košturiak hovorí, že na Slovensku bojujeme s epidémiou deficitu vitamínu D. V takom prípade by mal byť jeho príjem vyšší, a to v rozmedzí od 1000 do 4000 IU (25 – 100 mikrogramov). MUDr. Košturiak odporúča 3000 UI vitamínu D denne u dospelého človeka.
Pozor na vysoké dávkyPri výraznom deficite vitamínu D sa denná dávka déčka ešte o čosi zvyšuje. Nikdy nezvyšujte odporúčanú dávku vitamínu D svojvoľne, ale konzultujte to so svojím lekárom. Vitamín D je nevyhnutný pre správne vstrebávanie vápnika. Ak ho je v tele príliš veľa, môže dôjsť k jeho nadmernému hromadeniu, čo poškodzuje obličky a srdce. |
1. Losos a tučné ryby
Losos je všeobecne obľúbená ryba, ktorá sa radí medzi tučné ryby. V 100 g lososa nájdete až 6 g tuku. Jedná sa o zdravý tuk v podobe omega-3 nenasýtených mastných kyselín. Losos je bohatý aj na vitamín D. Množstvo déčka je rôzne pri divokých alebo chovaných lososoch. U nás sa stretávame s chovanými lososmi a jedna 100 g porcia obsahuje až 250 IU vitamínu D. Výbornou alternatívou k lososu sú slede a sardinky.
2. Olej z treščej pečene
Na rybí olej mnohí nespomínajú v dobrom. Kedysi bolo zvykom podávať deťom 1 čajovú lyžičku rybieho oleja na lačno ako prevenciu proti krivici (detské ochorenie z nedostatku vitamínu D). Olej z treščej pečene je okrem vitamínu D fantastickým zdrojom vitamínu A a omega-3 mastných kyselín. 1 čajová lyžička oleja obsahuje 448 IU vitamínu D.
S olejom z treščej pečene to nepreháňajte. Obsahuje totiž vitamín A, ktorý je vo vysokých množstvách toxický. Úplne postačí jedna čajová lyžička.
3. Tuniak v konzerve
Konzervovaný tuniak obsahuje 268 IU vitamínu D na 100 g. Je tiež výborným zdrojom vitamínu K a niacínu.
Viac zaujímavých informácii o vitamíne D si môžete prečítať v našej sekcii Zázračný vitamín.
4. Vaječné žĺtky
Zatiaľ čo väčšina bielkovín vo vajci sa nachádza v bielku, tuky, vitamíny a minerály sa nachádzajú prevažne v žĺtku. Jeden vaječný žĺtok priemernej veľkosti obsahuje zhruba 37 IU vitamínu D.
Náš tip: Vyberajte vajcia od sliepok z voľného chovu. Niekoľko vedeckých štúdií potvrdilo, že hladina vitamínu D vo vajciach závisí od miery vystavenia sliepok slnečnému žiareniu a od typu krmiva, ktorým boli sliepky chované.
5. Fortifikované potraviny aj pre vegánov
Ak ste vegetarián alebo vegán, prípadne neobľubujete ryby, môžete vyskúšať potraviny obohatené o vitamín D, hovorí sa im aj fortifikované potraviny. V bežných potravinách nájdete napr. rastlinné mlieka a nápoje obohatené o minerály a vitamíny, cereálie alebo ovocné šťavy.
Príjem vitamínu D čisto zo stravy, žiaľ, nestačí. Pre udržanie správnej hladiny vitamínu D je potrebné vitamín D suplementovať, a to najmä v zimných mesiacoch.